Deneme Bonusu Veren Siteler

Uzmanından yılbaşı akşamı için beslenme tüyoları

'Yılbaşında nasıl beslenmeliyiz’ sorusunun cevabını vermeden önce; öncelikle ‘yılbaşından önce nasıl beslenmeliyim?’

Uzmanından yılbaşı akşamı için beslenme tüyoları
Haberi Sesli Oku
SAĞLIK 29.12.2023 13:42:00 0

Önerilerini yılbaşı öncesi, yılbaşı gecesi ve sonrası olmak üzere 3 başlık altında toplayan İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, “Yeni yıla birkaç gün kala metabolizmanızı hızlandırmak ve avantaj elde etmek için günde mutlaka 2.5-3 litre su tüketin. Protein alımınızı yeterli ve dengeli bir şekilde sağlamanız metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır. Yılbaşı öncesindeki günlerde daha düşük kalorili, daha az yağ ve şeker, daha fazla taze sebze-meyve içeren bir beslenme şekli yılbaşı için güzel bir hazırlıktır. Kalori kısıtlamasına sabahtan başlamak en doğrusudur. Her gün olduğu gibi kahvaltı, öğlen yemeği ve ara öğünlerin mutlaka yapılmasına dikkat edilmeli ve öğün atlanmamalıdır. Sabah kahvaltısı süt ve yulaf ezmesi veya 2 ince dilim tam buğday ekmeği ve 1 dilim beyaz peynir ile hazırlanmış yağsız tost ve mevsim yeşilliklerinin bulunduğu bir tabak olabilir. Öğle yemeğini zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt veya çorba ve mevsim salata ile hafif geçirip akşam yemeğinden 2-3 saat öncesinde küçük bir ara öğün ile kan şekeri dengelenebilir” diye konuştu. 
“HİNDİ DÜŞÜK KOLESTEROL BAKIMINDAN SAĞLIKLA TÜKETİLECEK BİR BESİNDİR” 

Günün en önemli öğününün akşam yemeği olduğunu hatırlatan Yenipınar, uyarılarını şöyle sıraladı: 

“Akşam yemeğinin mutlaka karbonhidrat-protein ve yağdan dengeli bir öğün olmasına dikkat edin. Bunun için sofranızda 4 temel besin grubuna yer vermelisiniz. -et-süt-tahıl-sebze/meyve- Kırmızı et yerine hindi-kaz-ördek-tavuk-balık tercih edin. Pişirme yöntemi olarak yağ ilave edilmeden ve ızgara-haşlama-buğulama-fırında veya yağsız tavada pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir. Yılbaşının olmazsa olmaz diye anılanı hindi dolmasıdır. Eğer bunu tercih ettiyseniz hindi düşük kolesterol bakımından sağlıkla tüketilecek bir besindir. Önerimiz pirinç yerine bulgur kullanmanız olabilir. Yine de hindinin etini daha fazla yemeyi tercih edin. Yılbaşı sofrasında mevsim sebzelerinden hazırlanmış bol yeşillikli bir salata bulunmalıdır. Hatta haşlanmış kuru baklagil veya peynir eklenmiş salata iyi bir seçenek olacaktır. Şarküteri ürünlerine sofranızda yer vermeyin. Sofranızda pilav ve makarnaya mümkün olduğunca yer vermeyin, yiyecekseniz de porsiyonu küçük tutun. Meze olarak sebze ağırlıklı, peynir ya da yoğurtla hazırlanmış az yağlı mezeleri tercih edin. Yüksek yağ içerikli cipsler, çekirdekler, çikolatalar yerine ölçülü olmak koşuluyla sağlıklı tohumlar dediğimiz kuruyemişler, taze-kuru meyveler tüketin. Tatlı yemekten 1 saat sonra tüketilmelidir. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine meyve ve sütlü tatlılar her zaman tercihiniz olmalıdır. Yemeklerinizi çok hızlı yemeyin.” 

"YILBAŞININ ERTESİ GÜNÜ, GÜNE 1 BARDAK ILIK SU İLE BAŞLAYIN” 

Yılbaşının ertesi günü ise güne bir bardak ılık su ile başlamanın önemli olduğunu söyleyen Yenipınar, "1 Ocak’ta kahvaltıyı brunch şeklinde yapın. Güne ara öğünlerle devam edip, akşam yemeğini erken saatlerde yiyin. Erken uyuyun. Bütün gece yediklerinizi sindirmekle uğraşarak yorulan midenizi ve bedeninizi mutlaka dinlendirin. Midenizi rahatlatmak için rezene, anason, bedenin dinlenmesi için melisa, papatya gibi bitki çaylarını tercih edin. Ayrıca en önemli şey toksinlerden arınmak için yeterli miktarda su tüketimine dikkat edin. Yılbaşı sonrasında sabah kahvaltısı hariç diğer öğünleri sebze ağırlıklı, çorba tarzı sulu yemeklerle geçirin. Çok tuzlu, yağlı ve kırmızı et yoğunluğu içeren gıdalardan uzak durun. Yılbaşı ertesinde alınan fazla kaloriyi yakmak için açık havada yapılacak 1-1,5 saatlik bir yürüyüş de iyi olacaktır. Hem oksijen almış hem de kalori yakmış olursunuz” ifadelerini kullandı. 

Haber Kaynağı

DHA

Karadeniz Bölgesi İçin Mor Uyarı Çarşamba Günü Ciddi Hava Sistemi Bekleniyor

TTSO Başkanı Çelebi: Vize Sorunu İhracatın Önünde Engel

Trabzon'da Zirai Don Nedeniyle Hasar Tespit Çalışmaları Başlatıldı

Trabzon'da Zirai Don Hasar Tespit Çalışmaları Başlatıldı

Trabzon İl Müdürü İsa Kaplan, Çikolata Üretim Hattı İşletmesini Ziyaret Etti

CHP Trabzon Gençlik Kolları, Ekrem İmamoğlu için İmza Kampanyası Düzenledi

Fidanlar Dikildi, Kalpten Kalbe Buluşmalar Gerçekleşti

TTSO, Ortaokul Öğrencilerine Mesleki Eğitimin Önemini Anlatıyor

Hopa 21. Kültür, Sanat ve Deniz Festivali İçin Hazırlıklar Başladı

Trabzon’da Sağlıklı İletişim ve Toplumsal Yansımaları Konulu Söyleşi Düzenleniyor

ÇAYKUR Of ve Bölümlü Çay Fabrikaları Yeni Sezona Hazır

Başkan Genç: Özel Bireylerimiz Her Zaman Önceliğimizdir

Trabzon’un Kültürel Mirası, Minyatür Sanatına İlham Veriyor

Maçka, Birlik ve Mücadeleyle 3. Lig Hedefini Kucaklayamadı, Ama Gururla Yola Devam Ediyor

Hemşireler Günü'nde Maçka Belediyesi’nden Teşekkür ve Ziyaret

Karadeniz Bölgesi İçin Mor Uyarı Çarşamba Günü Ciddi Hava Sistemi Bekleniyor

TTSO Başkanı Çelebi: Vize Sorunu İhracatın Önünde Engel

  • Pazartesi 14.5 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 13.4 ° / 11.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Çarşamba 13.1 ° / 9.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    9678,16%3,06
  • DOLAR

    38,77% 0,03
  • EURO

    43,10% -1,25
  • GRAM ALTIN

    4015,28% -3,08
  • Ç. ALTIN

    6510,12% -3,08

Rize

12.05.2025

  • İMSAK 03:11
  • GÜNEŞ 04:56
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:14
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 21:10