Tarih: 17.12.2023 16:46

Uzmanlardan hamilelere uyarı! O hastalık erken doğuma bile yol açabilir

Facebook Twitter Linked-in

Kış aylarında grip gibi hastalıklara yakalanma olasılığımız daha yüksektir. Bizi bitkin, ağrılı ve yüksek ateşle bırakabilir. Ancak bazıları için yan etkiler çok daha kötü olabilir.

GEBELİKTE GRİP AŞISI OLABİLİRSİNİZ

Özellikle istenmeyen komplikasyonları önlemek için hamile kadınların grip aşısını mümkün olan en kısa sürede yaptırmaları gerekiyor. Çünkü bu aşı, hem anneyi hem de bebeği virüsten korumaya yardımcı oluyor.

Hamile kadınların grip iyice dolaşıma girmeden önce aşı olmaları, hamileliğin sonraki aşamalarında grip olurlarsa komplikasyon geliştirme şanslarının daha yüksek olduğu için önem taşıyor. Gribin en yaygın komplikasyonlarından biri, zatürreye dönüşebilen bir göğüs enfeksiyonu olan bronşit.


GRİP, ERKEN DOĞUMA SEBEP OLABİLİR

Hamileyken grip olunması durumunda, bebeğin erken doğumu, düşük doğum ağırlığına sahip olması ve hatta ölü doğumu gibi riskler söz konusu olabiliyor.

Bu arada emziren anneler de grip aşısı olabilir.  

D VİTAMİNİ TAKVİYESİ ÇOK ÖNEMLİ

Öte yandan gripten korunmak için sonbahar ve kış aylarında hamile kadınların günlük 10 mikrogram D Vitamini içeren takviye almaları gerekiyor. Çünkü D vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.

Özellikle hamilelik döneminde görülen ani yüksek sıcaklık, ağrıyan bir vücut, yorgun veya bitkin hissetmek, kuru öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı,uyumakta zorluk, iştah kaybı, ishal veya karın ağrısı  gibi belirtiler gribi akla getirdiğinden mutlaka doktora görünmekte fayda var. 

Bunun dışında grip olunması durumunda dinlenmek ve uyumak, sıcak ortamda bulunmak, ağrı kesici ilaçlar kullanmak ve bol su içmek semptomların hafiflemesine yardımcı olur.


GEREKLİ OLMADIKÇA ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI

Uzmanlar bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla kalmamak ve elleri sık sık yıkamak da koruyucu olabilir.

Havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalı. Burun tıkanıklığı için ise tuzlu su ya da okyanus suyu kullanılabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —