Derinin altında oluşan yağ dokularına ve bu yağ dokularının deride sebep olduğu şişkinliğe yağ bezesi adı verilmektedir. Genellikle zararsız olan yağ bezelerinin kansere yol açtığı bilinen bir türü de bulunmaktadır.
Deride gözle görülür bir şişlikle kendini gösteren yağ bezesi çoğunlukla zararsızdır. Ancak nadir görülmesine rağmen bazı kişilerde kanser oluşumuna da sebep olabilmektedir. Peki yağ bezesi nedir? Yağ bezesi neden oluşur? Kanserli yağ bezesi bulunur mu? Kanserli yağ bezesi belirtileri nelerdir? Kanserli yağ bezesi ölüme yol açar mı? Kanserli yağ bezesinin tedavisi nasıl gerçekleşir? İşte yağ bezesi ve kanserli yağ bezesi ile ilgili tüm merak edilen detaylar.
Kanserli Yağ Bezesi Nedir?
Çoğunlukla zararsız olarak bilinen ve derinin altında bulunan yağ dokularının oluşturduğu şişkinliklere yağ bezesi adlı verilmektedir. Tıp dilinde lipom olarak da bilinen yağ bezesi, vücudun herhangi bir bölgesinde genellikle küçük boyutlu ve tümör benzeri yapılar halinde oluşmaktadır. Yağ bezeleri etrafı kapsülle çevrili ve beyaz ya da sarı renkli gözle görülebilen şişliklere denmektedir. Çocuklarda nadiren görülmesinin yanı sıra çoğunlukla yetişkinlik döneminde görülmektedirler. Gözle görülebilmesinden kaynaklı olarak estetik algıya hitap etmediğinden kişiler çoğunlukla bu durumdan rahatsız olmaktadır. Ancak yağ bezelerinin evde sıkılması ya da bir iğne ile boşaltılması gibi teknikler enfeksiyon riski oluşturduğundan bu tekniklerin uygulanmaması gerekmektedir. Herhangi bir sağlık kuruluşunda doktorun da gözetiminde yağ bezesinin boşaltılması gerekmektedir.
Kanserli Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?
Yağ bezesi yaygın olarak yüzde, genital bölgede ve omuzlarda görülmektedir. Tümör olarak bilinen yağ bezeleri genellikle iyi huylu olduğundan zararsızdır. Bunun yanı sıra kötü huylu yağ bezeleri de bulunmaktadır ve bu yağ bezeleri kansere yol açmaktadır. Yağ bezesi kanserine liposarkom adı verilmektedir. Yağ bezesi eğer gereğinden fazla ve hızlı büyüyorsa kesinlikle patolojik test yapılması gerekmektedir. Kanserin kesin tanısının koyulmasında en etkili yöntem patolojik tetkiktir. Kanserli yağ bezesi, ölümcül olmamakla birlikte ameliyatla alınabilmektedir. Organlara yakın yerlerdeyse çıkarılması çok zor olmaktadır ve genellikle bir kere çıktığı yerde tekrar çıkma durumuna sahiptir.
Yağ Bezesi Ameliyatı Nasıl Olur?
Yağ bezeleri nasıl geçer sorusunun cevabı cerrahidir. Yağ bezesi ameliyatı çoğunlukla basit bir prosedürdür ve lipomun tamamının çıkarılmasını sağlar. Yağ yumruları etrafına lokal anestezi uygulanır ve bölge uyuşturulur. Lipom üzerine kesi atılır ve lipom çıkarılır. Genellikle kesi lipomun genişliği kadar olur. Lipomun büyüklüğüne bağlı olarak genel anestezi de uygulanabilir.
Yağ Bezesi Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
Lipom tedavisi semptomlara bağlıdır. Lipom kişiyi rahatsız etmiyorsa çıkarılmasına gerek yoktur ancak lipom rahatsız edici ve ağrılıysa çıkarılabilir. Lipom tedavileri şunları içerir:
Ameliyatla alma: Lipomların cerrahi olarak kesilerek çıkarılmasıdır.
Liposuction: Yağ yumrularının iğne ve şırınga yardımıyla çıkarılmasıdır.
Steroid enjeksiyonları: Yağ bezelerini ne eritir sorusunun cevabı olup bu tür ilaçlar tümörü küçültmeye yardımcı olabilir.
Liposuction ve steroid tedavisi, ameliyatsız yağ bezesi tedavisi olarak kabul edilir.
Yağ Bezesi Ameliyat Süreci ve Adımları
“Deri altındaki yağ bezesi nasıl geçer?” ise merak edilen diğer bir konu. Deri altındaki yağ bezesinin tamamen çıkarılması yağ bezesi ameliyatı ile sağlanır. Yağ bezesi ameliyatı genellikle basit bir prosedürdür ve hastanede yatış gerektirmez. Aşamaları şu şekildedir:
Lipomların yerini işaretlemek için taslak çizilir ve bölge lokal anestezik enjeksiyon yardımıyla uyuşturulur.
Bölgenin uyuşmasıyla lipomun genişliği kadar kesi yapılır ve kist dikkatlice çıkarılır.
Son olarak yara ince bir çizgi halinde dikilir ve kapatılır.
Lipom ameliyatı iyileşme süreci gerektirmez ve çoğunlukla hasta kısa sürede taburcu edilir.
İşlem Süresi ve İyileşme Süreci
İşlem genellikle yarım saat ila bir saat arası sürer. İşlem sonrasında kullanılan dikiş türüne göre dikişler kendiliğinden erir veya 7-10 gün sonra alınır. İyileşme sürecinde özellikle ilk birkaç gün boyunca operasyon bölgesinde rahatsızlık, ağrı veya iltihaplanma olasılığı bulunur. Doktorunuz tarafından verilen ilaçlar ile bu semptomlar yönetilebilir. İşlemden sonra kesi bölgesi pansumanla kapatılır ve bir süre ilgili bakım yapılır.
Yağ Bezesi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Kişiyi rahatsız etmediği sürece lipomun ameliyatla alınması gerekmez. Ancak bazı durumlarda oldukça rahatsız edici, büyük ve ağrılı olabilir. Özellikle yüzde bulunan lipom bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda “Yüzdeki yağ bezeleri nasıl geçer?”, “Göz altı yağ bezesi nasıl geçer?” sorularına yanıt olarak cerrahi iyi bir seçenektir. Dolayısıyla lipomların cerrahi olarak tamamen çıkarılması gerekir. Lipom ameliyatının avantajları başlıca:
Lipomun neden olduğu ağrı, rahatsızlık hissi veya iltihaptan arınabilirsiniz.
Vücudun görünür yerlerinde oluşan lipomların alınması ile estetik kaygıyı azaltabilirsiniz.
Lipomun kesin teşhisi ile birlikte iyi huylu olduklarından emin olabilirsiniz.
Yağ bezesi neden çıkar sorusunun yanıtı lipomun yönetilmesi ve tedavisinde önemli olabilir.
Yağ Bezesi Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?
Lipom ameliyatının dezavantajları lipomun çıkarılmasından sonra birtakım komplikasyonlar şeklinde olabilir. Genellikle bunlar kan damarlarında zedelenme ve kanama (hematom), enfeksiyon, cilt altında kanama (ekimoz), bitişik dokuların yaralanması ve aşırı yara dokusu oluşma, çeşitli anormal şekil bozuklukları (deformite) ve yağ embolisi şeklindedir.
Yağ Bezesi Ameliyatının Riskleri Nedir?
Lipom ameliyatının olası riskleri arasında enfeksiyon, kanama, ağrı, yara izi kalması ve lipomun tekrarlaması yer alabilir
Yağ Bezesi Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lipom ameliyatı öncesinde doktorunuz dikkat edilmesi gereken bazı adımlar hakkında bilgi verebilir:
Ameliyat günü kan sulandırıcı, hipertansiyon ilacı gibi ilaçları bırakmanız gerekebilir.
Düzenli olarak kullanılan diğer ilaçların kullanımına kısıtlama gerekebilir.
Ameliyat edilecek bölgenin tıraş edilmesi veya tahrişe neden olabilecek uygulamalardan uzak durulması gerekebilir.
Yağ Bezesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yağ bezesi ameliyatı sonrasında bölgede bir miktar şişlik ve rahatsızlık hissi olabilir. Bandajın üstünden buz uygulaması şişliğe iyi gelebilir. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçlar ile ağrılar kontrol altına alınabilir. Ameliyat sonrası günlük aktivitelere geri dönülebilir ancak ağır fiziksel aktivite ve ağırlık kaldırma gibi uygulamalardan kaçınmak gerekebilir
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
21.01.2025