İZMİR, (DHA)-EGE Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, sürdürülebilirliği merkeze almayan iş modellerinin artık rekabet şansı kalmadığını belirti, Yeşil dönüşümün artık tercih değil zorunluluk olduğunu söyledi.
EGİAD ev sahipliğinde, Yeşil Dönüşüm Danışmanı ve Birleşmiş Milletler Enerji Dönüşümü Mühendisler Konseyi (CEET) Üyesi Selen İnal'ın katılımıyla 'Yeşil Dönüşümde Güncel Gelişmeler' semineri düzenlendi. Dernek merkezindeki seminere iş dünyası temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğin açılışında konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, günümüzde çevresel, ekonomik ve sosyal risklerin derinleştiğine dikkat çekip, "Ekonomik istikrarsızlık, çevresel yıkım, derinleşen sosyal eşitsizlikler ve etik yozlaşmalar zamanımızın belirleyici zorlukları haline geldi" dedi. Özhelvacı, sürdürülebilirliği merkeze almayan iş modellerinin artık rekabet şansı kalmadığını söyledi. Yeşil dönüşüm artık sadece çevresel değil, ekonomik gelişmenin de itici gücü olduğuna dikkati çeken Özhelvacı, sürecin iş dünyası için önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Özhelvacı, bu dönüşümün yalnızca riskleri azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda yenilik ve rekabet avantajı sağlayan stratejik bir araç olduğunu kaydetti.
'GENÇ İŞ İNSANLARINA DÜŞEN YARININ DA LİDERLİĞİNE HAZIRLANMAK'
"Yeşil dönüşüm, yani çevresel etkileri en aza indirerek üretim ve tüketim modellerini yeniden kurgulamak, artık bir tercih değil, bir zorunluluktur" diyen Kaan Özhelvacı, konuşmasında mevcut küresel tabloya ve liderlik eksikliklerine değindi. Özhelvacı, şöyle devam etti: "Ekonomik istikrarsızlık, çevresel yıkım, derinleşen sosyal eşitsizlikler ve yaygın etik yozlaşmalar, zamanımızın belirleyici zorlukları haline gelmiştir. Ancak bunların yalnızca tesadüflerin sonucu olduğunu söylemek mümkün değil. Bugün karşı karşıya olduğumuz bu tablo, iş dünyasının, siyasetin ve toplumun en üst düzeylerinde değerlere dayalı liderliğin yetersizliğinin doğrudan bir sonucudur. Biz genç iş insanlarına düşen görev, yalnızca bugünün değil, yarının da liderliğine hazırlanmak. Daha adil, daha çevreci ve daha dirençli bir ekonomiyi inşa etme sorumluluğu omuzlarımızda."
'YEŞİL DÖNÜŞÜM, EGİAD'IN STRATEJİK HEDEFİ'
EGİAD 18. Yönetim Dönemi'nin stratejik hedeflerinden birinin yeşil dönüşüm olduğunu belirten Özhelvacı, bu alanda üyelerin bilgi edinmesi, iş modellerini dönüştürmesi ve sürdürülebilir çözümler üretmesi için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Özhelvacı "Derneğimizin 18. Yönetim Dönemi'nde yeşil dönüşümü öncelikli alanlarımızdan biri olarak belirledik. EGİAD sayesinde üyelerimizin, dünyanın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak projeler geliştirmesi en büyük dileğimiz" dedi.
EGİAD'ın yeşil dönüşümde öncü olma vizyonuna vurgu yapan Özhelvacı, yeşil dönüşümün yalnızca risklere karşı bir savunma mekanizması değil, aynı zamanda yeni nesil girişimciler için önemli fırsatlar barındıran bir dönüşüm olduğuna vurgu yaptı. Özhelvacı, temiz enerji yatırımları, döngüsel ekonomi çözümleri, yeşil teknolojiler ve sürdürülebilir markalaşmanın; yeni nesil girişimciler için büyük potansiyel alanlar sunduğunu kaydetti.
'DÖNÜŞÜMÜN SOMUT PROJELERLE HAYATA GEÇİRMESİ GEREK'
Yeşil Dönüşüm Danışmanı ve Birleşmiş Milletler Enerji Dönüşümü Mühendisler Konseyi (CEET) Üyesi Selen İnal'ın deneyimlerini paylaştığı seminerde, ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde yeşil dönüşüm politikaları, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın iş dünyasına etkileri, karbon ayak izi, enerji verimliliği ve çevresel regülasyonlar hakkında kapsamlı bilgiler aktarıldı. İnal, yaptığı sunumda Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakatı ve yeni sürdürülebilirlik raporlama düzenlemelerinin Türk şirketlerine olası etkilerini değerlendirdi. Yeşil dönüşümün artık yalnızca çevreyi koruma sorumluluğu olmaktan çıktığını vurgulayan İnal, bu sürecin aynı zamanda ticari rekabet, yatırım çekme kapasitesi ve maliyet yönetimi açısından stratejik bir zorunluluğa dönüştüğünü ifade etti. İnal, Türkiye'de sürdürülebilirlik kriterlerine uyum sağlamayan firmaların, özellikle ihracat ve finansmana erişim açısından önemli dezavantajlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Bu bağlamda İnal, başta KOBİ'ler olmak üzere tüm işletmelerin Avrupa Birliği destekli finansman araçlarından ve sürdürülebilirlik bağlantılı kredi imkanlarından etkin biçimde yararlanmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.
Elektrik fiyatlarındaki artış, karbon düzenlemeleri ve yeşil finansman alanındaki güncel trendler sunumun öne çıkan başlıkları arasında yer aldı. İnal, şirketlerin artık yalnızca uzun vadeli hedefler belirlemekle yetinmeyerek, dönüşümü somut projelerle hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.(DHA)
FOTOĞRAFLI
9290,58%0,12
38,75% 0,36
43,66% 0,32
4148,84% 1,10
6696,74% -0,52
Rize
09.05.2025