Yıldırım Belediye Başkanı Yılmaz: Siyasi çekişmeler sonucu Bursa’nın kaybedeceği işlerde olmayız
Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)-BURSA’nın Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Bursa kimliğinin öncelenmesi gerekiyor. Siyasi çekişmeler sonucu Bursa’nın kaybedeceği işlerde olmayız. Kimseyi ötekileştirmeden, birlikte karar alma yolunu seçiyoruz. Seçim bitti. Biz artık şehir yöneticileriyiz. Bursalı kimliğimizle herkese eşit yaklaşarak hizmet üreteceğiz” dedi.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) tarafından organize edilen ‘BGC Başkanlarla Yüz Yüze’ programına konuk oldu. Basın Kültür Sarayı BGC Nilüfer Sahnesi’nde, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen programda, BGC Yönetim Kurulu üyelerinin, Bursa ve ülke gündemine ilişkin sorularını yanıtlayan Yılmaz’a, bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi ile Yıldırım Belediyesi’nde hep aynı partili belediye başkanlarının görev yaptığı, ilk defa farklı partilerin belediye başkanlarının görevde olduğu hatırlatılarak, Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilerinin nasıl olduğu soruldu. Yılmaz soruya, “Büyükşehir Belediye Başkanı ile aynı partiden bile olsak, görüş ayrılıkları yaşanabiliyor. Bu da çok doğal. Ben belediye hizmetlerine iş odaklı bakıyorum. Geçen dönem bir sıkıntı yaşamadım. Bu dönemde de henüz hiçbir sıkıntı yaşamadık. Yıldırım Belediye Başkanı olmamın yanında, Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanıyım. Konu Bursa’nın ve Bursalıların çıkarları olduğu zaman, parti ayrımı olmaksızın, tüm meclis üyelerimizin, konulara olumlu yaklaşacağını düşünüyorum. Bursa kimliğinin öncelenmesi gerekiyor. Siyasi çekişmeler sonucu Bursa’nın kaybedeceği işlerde olmayız. Kimseyi ötekileştirmeden, birlikte karar alma yolunu seçiyoruz. Seçim bitti. Biz artık şehir yöneticileriyiz. Bursalı kimliğimizle herkese eşit yaklaşarak hizmet üreteceğiz” diye yanıt verdi.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE DOĞRU İŞLER YAPTIK’
Belediye Başkanlığı görevine geldiği günden bu yana, ilçeye kazandırdıkları kütüphaneler ile kentsel dönüşüm projelerinin, gurur duyduğu eserler olduğunu söyleyen Yılmaz, “Hayata çok yönlü bakıyorum. Belediye hizmetlerinin de çok yönlü olmasına önem verdim. Kentsel dönüşüm projelerine çok yönlü bakarak, doğru işler yaptık. Kentsel dönüşümün nasıl olacağı konusunda, halka güven veren projeleri gerçekleştirdik. Kütüphaneler açtık. Halen 3 kütüphanemiz ilçemizde hizmet veriyor. Yakında 4’üncü kütüphanemizi hizmete açacağız. Göreve geldiğimde, belediyeye ait kütüphane yoktu. Şimdi 7 gün 24 saat hizmet veren kütüphanemiz var. Şu an 65 bin üyesi olan kütüphanemiz var. Kütüphanelerimiz o kadar yoğun ki, gençlerimiz randevu ile yer bulabiliyor. Gece gündüz hizmet veriyoruz. Gençlere hizmet etmekten büyük heyecan duyuyorum” diye konuştu.
‘TEK MODEL DEĞİL, YERİNE GÖRE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPIYORUZ’
İlçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Yılmaz, şunları söyledi:
“Kentsel dönüşümde tarla tapuları olan yerler var. Bunları çözmek kelimenin tam anlamıyla sessiz devrim niteliğindedir. Bu gibi sorunları çözmek, kentsel dönüşümün en önemli aşamalarından birisi. Geçtiğimiz çalışma dönemimizde, Yıldırım’ın 3’te 1’inde planlama çalışması yaptık. Şimdi ikinci etabını yapıyoruz. Yıldırımın 3’te 1’ini daha bu çalışma dönemimizde planlayacağız. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı tek bir model üzerinden sürdürmüyoruz. Tek model değil, yerine göre kentsel dönüşüm yapıyoruz. Sadece bina yıkıp, bina yapmıyoruz. Sosyal yaşam alanları oluşturuyoruz. Yavuzselim’den Şirinevler’e kadar Ankara yolunun altında çok önemli projeler gerçekleştirdik. Bu dönem Gökdere Bulvarı’ndan Mimar Sinan’a kadar olan bölgede yoğunlaşacağız. Kentsel dönüşümde planlama ve imar adımlarını attıktan sonra, inşaatların başlamasına izin veriyoruz. Bu kapsamda Mollarap’ta taşıma modelini uyguladık. Toprak kayması yaşanıyordu. Bu nedenle yerinde kentsel dönüşüm yapmadık. Mimarsinan’da ise kat karşılığı kentsel dönüşüm modelini uyguladık. Yeni dönemde, özel sektöre destek vererek, farklı bir kentsel dönüşüm modelini daha uygulamaya koyuyoruz. İşleri hızlandırmak için özel sektörün elini güçlendirerek, teşvik ederek, yeri geldiğinde ekonomik destek vererek, 30 bin konut üretme hedefimiz var. Özel sektörün önünü açacak uygulamalar yapacağız. Belediye olarak hem emsal artışı verebiliyoruz hem de farklı yöntemlerle destek oluyoruz. Bitişik nizam kaçak yapılardan, çağdaş konutlara geçiş yapmayı hedefliyoruz. Millet Mahallesinde yeni bir çalışmamız olacak.”
‘SOSYAL DÖNÜŞÜM, KENTSEL DÖNÜŞÜM KADAR ÖNEMLİ’
İlçedeki sosyal dönüşümün de sürdüğünü söyleyen Oktay Yılmaz, “Kent ve insanı birbirinden ayırmak mümkün değil. Sosyal dönüşüm, kentsel dönüşüm kadar önemli. Hatta daha öncelikli. Sosyal dönüşüm, kentte yaşayan insanlara huzur veren ortamlar sağlamak anlamına geliyor. Yıldırım’da sosyal dönüşümü sağlamak için, ilk olarak çocuklarımıza ve gençlere önem verdik. Sosyal dönüşümü hem mekansal anlamda yatırım yaparak hem de sosyalleşme çalışmalarına öncülük ederek, insanlara hizmet eden mekanlar yaparak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Sosyal ve kültürel hizmetlerle sosyal dönüşümü sağlıyoruz” dedi.
‘HANLAR BÖLGESİ PROJESİ’NİN 2. ETABINI YILDIRIM’DA PLANLAMAK İSTİYORUZ’
İlçede, dünya mirası listesine giren tarihi eserler olduğunu da hatırlatan Yılmaz, Tarihi Hanlar Bölgesi Projesi’nin ikinci etabının, Yıldırım bölgesini de kapsayacağını söyleyerek, “Yıldırım Bayezid Han Türbesi, Emir Sultan Külliyesi gibi, hiçbir yerde olmayan kadim mirasa sahibiz. Geçtiğimiz dönem gerçekleşen Tarihi Hanlar Bölgesi Projesi, tarihi mirasın korunarak ortaya çıkarılması açısından güzel bir çalışma oldu. Kadim kimliğimiz gün yüzüne çıktı. Bu projenin 2’nci etabını Ulucami - Emirsultan hattı olarak planlamak istiyoruz. Geniş katılımlı heyet kurarak, doğru bir şekilde kimliğimizi yaşatacak ve yansıtacak işler yapmak istiyoruz.Sokak iyileştirmelerine zaten önceden başladık ve bu konuda çalışmaya devam ediyoruz. Tescilli yapıların restorasyonuna yönelik çalışmalarımız da var. Bu çalışmalarımızı da diğerlerine paralel olarak sürüyor. Cumalıkızık projemiz var. Mollaarap, Talimhane bölgelerinde de tarihi yapıları iyileştirme çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
21.01.2025