Türkiye'nin en yüksek beton kemer barajı olan Yusufeli Barajı'nda heyecan verici bir gelişme yaşandı.
Barajın 275 metrelik yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde ise dünyanın beşinci en yüksek barajı olma özelliğini taşıyan Yusufeli Barajı'nda elektrik üretimi için ıslak test aşamasına geçildi.
Yusufeli Barajı'ndaki su seviyesi, etkileyici bir şekilde 195,62 metreye ulaştı ve depolanan su miktarı 967 milyon metreküpe çıktı. Barajın elektrik üretim kapasitesini oluşturan 3 üniteden biri, ıslak test üretimi için döndürülmeye başlandı. Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu gücü ile yıllık ortalama 1 milyar 900 milyon kilowatsaatlik enerji üretme kapasitesine sahip ve bu, 750 bin adet yerli ve milli otomobil TOGG'un enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde.
Islak test üretimlerinin başlaması, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından sosyal medya hesapları üzerinden duyuruldu. Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, "Yusufeli Barajı ve HES'te elektrik enerjisi üretimi için ıslak testler kapsamındaki ilk türbin döndürme işlemini başlattık. Mühendislerimiz test denemelerini titizlikle takip ediyor. Dünyanın beşinci en yüksek barajından elektrik alacağımız günler yaklaşıyor" dedi.
Ünite 3'ün ilk türbin döndürmesinin başarıyla tamamlanmasının ardından deneme üretimine geçilmesi planlanıyor. Yusufeli Barajı'nın üreteceği enerji ile ülke ekonomisine yıllık 6 milyar lira değer katılması bekleniyor.
Bu önemli gelişme, Türkiye'nin enerji üretim kapasitesini artırarak sürdürülebilir ve temiz enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltma yolunda büyük bir adım olarak kabul ediliyor. Yusufeli Barajı'nın tam kapasiteyle faaliyete geçmesiyle ülkenin enerji ihtiyacına önemli bir katkı sağlanması planlanıyor.
9998,46%-0,31
35,62% 0,17
37,05% -0,06
3124,79% 0,83
4996,08% 0,73
Rize
22.01.2025