Pamphylia'nın antik limanlarına TÜBİTAK desteği
İZMİR, (DHA)-EGE Üniversitesi (EÜ) ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi akademisyenlerinin yürüttüğü, Pamphylia bölgesindeki antik limanların Holosen dönemi kıyı çizgisi değişimlerini inceleyen proje, TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Araştırma, Antalya Ovası'ndaki antik kentlerin paleocoğrafya ve jeoarkeolojik özelliklerini ortaya çıkararak, arkeoloji ve turizme katkı sağlamayı hedefliyor.
EÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ertuğ Öner ve Dr. Öğr. Üyesi Aylin Karadaş'ın araştırmacı olarak yer aldığı, yürütücülüğünü İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rifat İlhan'ın üstlendiği 'Pamphylia Bölgesi Antik Limanlarının (Perge, Aspendos, Side) Orta ve Geç Holosen'deki Kıyı Çizgisi Değişmelerinin Çoklu Analiz Yöntemleri ile Belirlenmesi' adlı proje TÜBİTAK 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje ile Antalya Ovası, Perge, Aspendos ve Side antik kentlerinin palecoğrafya ve jeoarkeolojik özellikleri belirlenerek, bölgeye arkeoloji ve turizm açısından katkı sağlanması amaçlanıyor.
'BÖLGENİN HOLOSEN'DEKİ GELİŞİM SÜREÇLERİ ARAŞTIRILACAK'
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ertuğ Öner, "2023 yılının Temmuz-Ağustos aylarında yürüttüğümüz ön çalışmalarda, Perge Antik Kenti çevresini oluşturan Aksu Çayı; Aspendos Antik Kenti çevresini oluşturan Köprüçay vadilerinin aşağı bölümlerindeki alüvyal düzlüklerde delgi sondajlar yapıldı. Sondajlarla alınan detritik sedimanların laboratuvar analizleriyle denizin Holosen'de daha da içeriye sokulduğu belirlendi. Bu projeyle birlikte Side Antik Kenti ve Manavgat Çayı vadisinin aşağı bölümü de çalışma alanımıza eklenerek bölgedeki alüvyal alanlarda yeni delgi sondajlar yapılacak. Bu yörelerdeki alüvyal jeomorfoloji araştırmalarımızla birlikte sondajlardan alınan sediman örneklerinin granülometrik, paleontolojik ve palinolojik analizleri ile ortam özellikleri ve ortam değişmeleri belirlenecek. Polen analizleri hem doğal hem de kültür bitkilerinin Holosen'deki değişimi hakkında bilgi verecek. Buna göre Antalya Ovası'nın paleovejetasyon özellikleri belirlenecek. Tüm verilerin değerlendirilmesi ile Perge, Aspendos ve Side antik kentlerinin palecoğrafya ve jeoarkeolojik özellikleri belirlenerek, antik limanların olası konumları hakkında tespitler yapılacak. Bunlarla birlikte bölgede var olan doğal kaynaklar, karstlaşma ve travertenler araştırılarak oluşum süreçleri ile yöredeki insan faaliyetleri üzerindeki etkileri yorumlanacak" ifadelerini kullandı.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, "Oluşturduğumuz bilim ekosisteminin bir yansıması olarak akademisyenlerimizin projeleri, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor. Bölge turizmine katkı sağlayacak ve TÜBİTAK tarafından kabul gören projeyi hayata geçiren hocalarımızı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi
Doç. Dr. Rıfat İlhan'ın yürütücülüğünü yaptığı proje ekibinde; EÜ Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ertuğ Öner, Dr. Öğr. Üyesi Aylin Karadaş, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Vardar, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Bilgin yer alıyor. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9787,42%-1,24
35,50% 0,22
36,25% -0,18
3064,56% 0,01
4918,39% 0,63
Rize
13.01.2025